Karadağ’ın Avrupa Birliğine Katılma Sürecini Hızlandırması Bekleniyor

Karadağ’ın Avrupa Birliğine Katılma Sürecini Hızlandırması Bekleniyor

Karadağ’da Evropa Sad “Şimdi Avrupa”  partisi Jakov Milatovic ile Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı ve usta siyasetçi Milo Cukanovic seçimleri kaybetti bu durumun ardından  ülkenin Avrupa Birliği’ne katılmasına yardımcı olacak reformları hızlandırması beklenmekte. Tamamen Avrupa Birliğine uyumlu kanunlar ve reformlar yapmayı seçim vaatlerinde sunan parti ikinci turda seçimi rahat kazandı.

AB nin genişlemeden sorumlu başkanı Oliver Varhelyi Karadağ’da ki seçimlerin ardından bir paylaşımda bulunarak sizinle çalışmayı dört gözle bekliyorum tebrikler yazdı.

Eski başkan Djukanovic Karadağ’ın Avrupa Birliğine girmesi için çok çaba sarfetti ve bu konuda Karadağ’ı baya zirveye taşıdı ancak son senelerdeki siyasi çıkmazlar bu süreci tıkadı ve durağan hale getirdi. Jakov Milatovic’in seçimleri kazanmasıyla birlikte sürecin kısa zamanda tamamlanması mümkün hale gelecek gibi görünmekte.

Karadağ Avrupa Birliğine aday ülkeler arasında zirvede yer almakta ve Avrupa Birliğine katılacak bir sonraki ülke olmasına kesin gözüyle bakılmakta.

Karadağ’ın yeni Cumhurbaşkanı ülkenin televizyonu RTCG’ye verdiği röportajda önceliğinin ülke içerisindeki uzlaşmayı sağlamak olduğunu söyledi. İlk resmi ziyaretini Avrupanın kalbi Bürüksele yapacağını söyleyen Milatovic bundan sonraki süreçte Avrupa Birliğine tam uyumlu yasaların çıkması için reformlar yapacaklarını söyledi.

İlk seçimde kaybeden Sırp yanlısı partiler de genç siyasetçiyi destekleyeceklerini söylemişlerdi ve ikinci turda bir nevi onlarda kazanmış oldular ve kutlamalara katıldılar

Bu seçim sonuçlarının yansımalarının iki sene içerisinde görülmesi beklenmekte.

Karadağ’da Avrupa Birliği yanlısı Cumhurbaşkanının seçilmesiyle birlikte Avrupa Birliğine katılım sürecinin hızlanması beklenmekte.

administrator

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir